Katedra za japanologiju

Odsjek za azijske studije

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

21. Natjecanje u govorništvu japanskog jezika

Čestitke svim sudionicima natjecanja u govorništvu! Posebno studentu zagrebačke japanologije Lorenzu Jurjeviću koji je osvojio drugo mjesto sa svojim govorom “27 godina i dalje imam san”, pobjednici Ani Luciji Pelivan s govorom “Razlog učenja japanskog jezika” kao i Marku Dragašu na osvojenom trećem mjestu s govorom “Sedam padova, osam ustajanja”.

Natjecanje u govorništvu ove je godine bilo popraćeno nizom događanja kojima se obilježilo 20 godina postojanja Katedre za japanologiju na Sveučilištu u Zagrebu, ali i osnivanje redovnog studija japanologije koji kreće iduće akademske godine.

Ovom prigodom dekan fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić i japanski veleposlanik NJ. E. Masato Iso u dvorištu zgrade Filozofskog fakulteta posadili su japansku trešnju – sakuru. Uz govor veleposlanika na japanskom i hrvatskom, događanju su govorima doprinijeli i doc. dr. sc. Lovro Škopljanac koji je kratko izložio svoju knjigu “Obratna mehanika: teorija i praksa hrvatskog haikua”, predsjednica Hrvatskog društva učitelja japanskog jezika prof. dr. sc. Irena Srdanović te doc. dr. sc. Iva Lakić Parać predstojica Katedre za japanologiju izloživši program i ciljeve novog studija. Također, katedra je izložila studentske prijevode u auli fakulteta, bile su tu i video poruke s partnerskih sveučilišta u Japanu, a bivše studentice su posjetiteljima i sudionicima predstavile svoja iskustva studiranja u Japanu i rada s japanskim jezikom. Natjecanje u govorništvu zaključio je govor o važnosti učenja stranih jezika članice žirija doc. dr. sc. Nagise Moritoki Škof, dok je sam program završio gastro momentom u organizaciji Veleposlanstva Japana i radionicom origamija.

Posebnost ovogodišnjeg natjecanja u govorništvu obilježio je i Tportal koji je objavio lijepi članak o događaju:

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u-zagrebu-je-posadena-sakura-s-posebnim-znacenjem-nas-put-do-japana-trajao-je-20-godina-foto-20240309?fbclid=IwAR2ftSZKdfvKriO1NFRduDonx58_TG0tVJu6dZ4yGhkSpBsW15xvR-GV59o&meta_refresh=1

Galerija fotografija